Uppdaterad: desember 1, 2023

Slutt å snuse – slik håndterer du abstinenser

Det å legge snusen på hylla innebærer at man tar et stort skritt mot en sunnere liv. Men det er ikke et enkelt skritt å ta. Mellom deg og et nikotinfritt liv står en tøff periode med abstinenssymptomer, og det finnes ingen enkle snarveier. Abstinensproblemer er vanskelige og stressende, men det er fullt mulig å både håndtere dem og overvinne dem. Med smarte teknikker, et sunt tankesett og en klype viljestyrke klarer du å bli snusfri. Kroppen og sinnet ditt vil takke deg for innsatsen!


 

Abstinensproblemer ved å slutte å snuse


Hvor lenge har man abstinenser når man slutter å snuse?

Hvor lenge man må kjempe mot abstinensproblemene er forskjellig fra person til person. Det har først og fremst en sammenheng med hvor ofte man snuser. Jo mer man snuser, jo større er sannsynligheten for at man opplever at abstinenssymptomene er vanskelige når man slutter. Samtidig er det viktig å huske at abstinenssymptomer er forbigående. De er en utfordring, men de har en slutt!

Den første uken etter snusstopp er vanligvis den vanskeligste og den perioden hvor nikotinsuget er størst. Det er ikke så rart. Kroppen din har bygget opp en avhengighet over lang tid, og når avhengigheten plutselig ikke lenger tilfredsstilles, begynner kroppen å protestere.

Vanlige abstinenssymptomer kan være:

  • Kraftig nikotinsug.
  • Irritasjon, sinne, nedstemthet. Det er vanlig at humøret svinger mellom forskjellige stemninger.
  • Hodepine.
  • Kvalme.
  • Svimmelhet, en bivirkning av at blodtrykket synker etter å ha vært for høyt på grunn av nikotinbruken.
  • Trøtthet.
  • Søtsug og sult.

Hvilke og hvor intense abstinenssymptomer du får avhenger av hvor stor nikotinavhengigheten din er. For noen er det en virkelig prøvelse, for andre kan det være mildt ubehag. For de som opplever sterkt ubehag ved nikotinabstinens, kan det selvsagt være vanskelig å opprettholde motivasjonen: Er det verdt det hvis jeg føler meg så dårlig?

Svaret på det spørsmålet er ja. Å bli kvitt nikotinavhengigheten er en flott gave å gi seg selv, fordi det forbedrer både helsen og sinnet ditt. Når du velger bort snus, unngår du også alle de farlige stoffene som finnes i tobakk.

Viktig å tenke på når du vil bli kvitt avhengigheten

Abstinenssymptomer kan føles svært forskjellige og variere i alvorlighetsgrad fra person til person. I stor grad henger det sammen med hvor sterk avhengigheten er og hvor mye og hvor lenge man har brukt snus. Men de aller fleste som reduserer snusmengden eller slutter helt, merker abstinenssymptomer i en eller annen form, og for mange er det en virkelig vanskelig tid. Ikke sjelden fører abstinens til tilbakefall.

Når opplever abstinenssymptomer, er det noen gode ting du kan huske på:

  • Problemene er forbigående. Selv om det føles som veldig vanskelig, prøv å huske at det er en midlertidig periode. Akkurat som kroppen en gang ble vant til å få nikotin, vil den venne seg til å ikke få det. Hold ut, det blir bedre!
  • Du kan lindre symptomene. Mosjon er en god måte å undertrykke suget etter snus og øke motivasjonen. Avspenningsøvelser er en annen. Balansert og næringsrik kost er en tredje. Det viktigste er å finne noe som passer for deg.
  • Vær oppmerksom på andres erfaringer. Eks-snusere i omgivelsene dine har uvurderlig kunnskap og stor forståelse for din situasjon. Hent tips og oppmuntring fra dem!

Snusavvennings-abstinenser dag for dag

Det finnes både fysiske og psykiske abstinenssymptomer. Hvilke som er verst kan variere fra tidspunkt til tidspunkt og fra person til person. Begge kan imidlertid være stressende.

  • Det første døgnet

Den første dagen og de første dagene med snusestopp er abstinenssymptomene vanligvis svært vanskelige. Nikotinsuget er på topp når du ikke lenger får den dosen kroppen er vant til. Du kjenner sannsynligvis abstinensen fysisk, med svimmelhet, kvalme, tretthet og så videre.

  • Det tredje døgnet

Her opplever mange at nikotinsuget er på sitt verste. Hvis du kan holde ut denne toppen av abstinenssymptomer, vil det bli lettere i løpet av få dager.

  • En måned etter snusstopp

Kroppen har så sakte blitt vant til å være uten nikotin, men suget etter snus kan fortsatt trenge seg på, om enn noe sjeldnere.

Jo lengre tid som går, jo lettere føles det og en tilværelse uten tobakk blir den nye normalen.

Triggere og spesielle situasjoner

For mange som har hatt langvarig snusbruk er det mye mer enn selve nikotindosen hver gang som bidrar til selve avhengigheten. Det er mange psykologiske aspekter som spiller inn når det gjelder avhengighet. Det kan for eksempel være spesielle situasjoner, anledninger og hverdagsritualer som er forbundet med snusing, som egentlig ikke har noe med fysisk nikotinsug å gjøre.

Kanskje det er snusen til morgenkaffen? Snusen etter lunsj? En snus for å klare seg gjennom enkelte situasjoner på jobben? De fleste som snuser har sine situasjoner hvor de «må snuse». Selv om du har blitt kvitt det fysiske suget etter nikotin, kan det allikevel utløses av disse situasjonene.

Prøv å unngå steder og vaner som du forbinder med snus så langt det lar seg gjøre, eller prøv å bytte ut snusen med noe sunt. Ta en frukt i stedet for en snus, eller hvorfor ikke prøve nikotinfri snus? En annen god ting er å gå en tur i stedet for å ta en snus etter et måltid. En god ting med vaner er at du faktisk kan skape nye og sunne vaner!

Smarte triks gjør det lettere å komme seg gjennom problemene

Med en klar strategi vil det være lettere å håndtere abstinenssymptomer og forbli snusfri.

  • Rams opp grunnene dine for å bli snusfri

Hva er det som gjør at du vil slutte å snuse? Er det på grunn av helsen? Vil du spare penger? Uansett hva motivene dine er, kan det være greit å liste dem opp. Hvis du går gjennom en spesielt vanskelig periode med abstinenssymptomer, kan en liste over fordeler faktisk være en motivasjonsbooster og hjelpe deg med å holde ut.

  • Feir fremgangen din

Hver dag du klarer å være nikotinfri er en enorm gevinst som fortjener å feires. Unn deg selv en belønning for hvert fremskritt du gjør. Finn på noe du synes er gøy eller unn deg noe godt. Du er fantastisk og fortjener ros!

  • Ha gode folk å støtte deg til

Finn nøkkelpersoner i omgivelsene dine som kan være moralsk støtte på reisen din mot et nikotinfritt liv. Venner og familie må være innforstått med kampen din og oppmuntre deg underveis når du er i gang med å slutte å snuse. Søk også hjelp fra folk du kjenner som selv har snust tidligere. De vet hva du sliter med og kan i beste fall dele sine erfaringer og triks. Å få støtte kan noen ganger være avgjørende for at du skal forbli snusfri.