Lindre røyksuget med nikotinplaster

Kan en liten lapp på armen virkelig være til hjelp for en som vil trappe ned på røykingen? Forskning og erfaring sier ja! Nikotinplaster er en av de mest utprøvde metodene for å slutte å røyke. Det er altså en etablert og vellykket metode som har hjulpet mange mennesker.

Det har skjedd mye siden nikotinplater ble lansert på begynnelsen av 90-tallet. Teknologi og produkter er utviklet og effektivisert, og i dag finnes det en rekke ulike typer plaster å velge mellom. Her skal vi gå gjennom alt du trenger å vite om det utprøvde nikotinlegemiddelet.


 

Alt om nikotinplaster


Hva er nikotinplaster?

Nikotinplaster er et av de mest kjente legemidlene for tobakksavvenning. Det har eksistert i cirka 30 år som et godt utprøvd og effektivt hjelpemiddel for personer som sliter med å slutte å røyke. Det er gjort mange kliniske studier som har kunnet vise til god effekt og resultater.

Plasteret inneholder rett og slett nikotin som absorberes via huden, går inn i blodet og demper røyksug og abstinenssymptomer.

Nikotinplaster klassifiseres som et legemiddel og kan kjøpes på apotek og dagligvarebutikker.

Slik fungerer det

Det er egentlig det samme prinsippet som et vanlig plaster. Du setter det på huden,
der det raskt limes fast. Forskjellen er selvfølgelig at vanlige plaster brukes på sår, mens et nikotinplaster brukes til røykavvenning.

Plasteret plasseres på huden og skiller ut en liten mengde nikotin som trekker inn i kroppen. Ved at en kontrollert dose nikotin absorberes via huden får du en jevn, balansert nikotinbehandling gjennom hele dagen.

Det finnes mange ulike typer nikotinplaster. Du kan derfor finne en variant som passer deg og dine behov.

De forskjellige typene er for eksempel:

  • Plaster med forskjellig virketid (f.eks. 16 eller 24 timer).
  • Plaster med forskjellig nikotininnhold og styrke.
  • Forskjellige størrelser.
  • Forskjellige farger.

Du bruker plasteret på huden, ofte på overarmen, men du kan plassere det stort sett hvor som helst på overkroppen – kanskje du ønsker å kunne skjule det under klærne eller du har visse deler av huden som er mer eller mindre følsom.

Hvilke fordeler og ulemper er det?

Alle har forskjellige preferanser når det kommer til nikotinlegemidler. Det som fungerer for en, kan være helt feil for en annen. Og akkurat som alle andre legemidler, har nikotinplaster forskjellige fordeler og ulemper.

Med et helhetsbilde av hva som kan skje når du bruker legemiddelet, vil det være lettere for deg å finne et hjelpemiddel som passer deg og dine behov.

Fordeler:

  • Med en kontinuerlig utskillelse av nikotin i løpet av dagen får du et jevnt nivå av nikotin i blodet og derfor mindre risiko for plutselige røyksug.
  • Plastrene varer lenge, en dag eller et døgn.
  • Plastrene er diskré og kan enkelt plasseres på huden.n

Ulemper:

  • Den store ulempen med plaster er at de gir en svært langsom effekt, så hvis man setter på et plaster når suget melder seg, så får man ikke effekt før flere timer senere.
  • Har ofte en høy pris.
  • Det er ikke mulig å selv dosere mengden nikotin du får i deg.
  • Kan irritere huden
  • Gir ikke oral stimulering, noe som kan være en vanskelig vane å bryte for røykere

Hva inneholder nikotinplasteret?

Den aktive ingrediensen er selvfølgelig nikotin. Plastrene finnes i en rekke ulike styrker, noe som gjør at du kan finne en dosering som passer deg og som gir deg tilstrekkelig hjelp mot abstinenssymptomer.

De vanlige styrkene er:

  • 7 mg
  • 10 mg
  • 14 mg
  • 15 mg
  • 21 mg
  • 25 mg

Det varierende nikotininnholdet i ulike plaster gjør at du gradvis kan trappe ned under behandlingen.

Har nikotinplaster noen bivirkninger?

Å tilføre kroppen nikotin er selvfølgelig forbundet med en rekke risikoer. Med nikotinplaster kan du i tillegg til nikotinrelaterte effekter også oppleve hudproblemer.

Vanlige bivirkninger er:

  • Hudproblemer
  • Kløe
  • Kvalme
  • Svimmelhet
  • Magebesvær
  • Søvnforstyrrelser
  • Hjerteklapp

I mange tilfeller er disse symptomene forbigående og kan avta etter hvert som du blir vant til behandlingen. Symptomene kan også skyldes abstinens fra at du har sluttet å røyke.

Hvor mange nikotinplaster skal jeg bruke?

Det finnes døgnplaster (24 timer) og dagsplaster (16 timer). Disse finnes også i ulike styrker.

Anbefalt bruk er å sette på et døgnplaster hver dag, vanligvis om morgenen, og la det virke i 24 timer. Deretter bytter du til nytt plaster. Døgnplaster er for deg som kjenner røyksug når du våkner og vil ha nikotintilførsel når du sover.

For mange holder det å bruke 16-timersplaster og dermed kun få nikotintilførsel i løpet av døgnets våkne timer.

Det er vanligst å begynne behandlingen med plaster som har høy nikotinstyrke, for så å trappe ned med svakere plaster etter cirka en til to måneder.

Husk å alltid lese og følge de rådene som står i pakningsvedlegget.

Hva koster det?

Ulike styrker, antall plaster i pakken og hvilken leverandør du velger er alle ulike faktorer som påvirker prisen. Forpakninger med 14 plaster koster vanligvis omkring SEK 300.

Jeg er gravid. Kan jeg bruke nikotinplaster?

Nei, det er ikke bra å nyte nikotin og tobakk når du er gravid. Det finnes en rekke vitenskapelige resultater som viser hvor skadelig nikotin er for fosteret. Nikotinet som kommer inn i mors kropp fører først og fremst til at blodtilførselen til morkaken og livmoren reduseres betydelig. Det medfører at barnets vekst svekkes.

Amming og nikotin er heller ikke en god kombinasjon. Nikotinet i mors blod følger med morsmelken og går videre til babyen, og utgjør dermed en helserisiko.

Hvis du er gravid, er det best å prøve å slutte uten nikotinlegemidler, for ganske enkelt å minimere risikoen for den lille og deg selv. Kontakt lege eller jordmor dersom du trenger mer støtte, råd og hjelp angående nikotinbehandling under graviditet og amming.

Nikotinplaster og barn

Nikotin er et aktivt stoff og er spesielt farlig for små barn. Barn som har fått i seg nikotin kan ha klare symptomer, som for eksempel:

  • Kvalme
  • Oppkast
  • Hodepine
  • Svimmelhet

Frigjøringen av nikotin i plasteret er riktignok langsom, men det kan fortsatt være svært skadelig. Hold alltid nikotinplaster utenfor barns rekkevidde. Pass også på at selv brukte plaster ikke havner et sted hvor nysgjerrige barn kan få tak i dem. Et godt tips er å brette det brukte plasteret med den klebrige siden innover – dette minimerer risikoen for å gjøre skade.

Dersom barnet ditt ved et uhell svelger et nikotinplaster, bør du snarest kontakte giftinformasjonen og følge anbefalingene du får.

Hvor får jeg kjøpt nikotinplaster?

Nikotinplaster er et reseptfritt legemiddel. Du finner nikotinplaster på apoteket, sammen med andre røykavvenningsprodukter. De selges også i dagligvarebutikker og nettbutikker.

Du må være minst 18 år for å kunne kjøpe nikotinplaster.

Les pakningsvedlegget før du bruker plasteret. For å få best mulig effekt, og for at du skal ha det så bra som mulig under behandlingen, er det viktig å følge anbefalt dosering og hverken ta for høye eller for lave doser.

Hvor på kroppen skal man feste plasteret?

I prinsippet fungerer plasteret på de fleste hudområder. Du få imidlertid best effekt hvis du fester det på et sted på huden som ikke har sår, og som er tørt, rent og uten hår.

De vanligste og mest utprøvde stedene er:

  • Rygg
  • Overarm
  • Hofte
  • Bystkasse

For at plasteret skal sitte på så effektivt som mulig, bør du trykke det ned med håndflaten slik at det fester seg ordentlig.

Nikotinplaster kan i noen tilfeller irritere huden. Det er derfor best å bytte plass mellom hver gang – la det gå en uke før du gjenbruker det samme stedet på huden for å unngå hudproblemer eller kløe.

Hvis det føles ubehagelig eller sjenerende å bruke plasteret, er det en enkel sak å skjule det under klærne. Velg da et sted der det rett og slett ikke er synlig. Å slutte å røyke og håndtere abstinenssymptomer er tøft nok som det er – du bør ikke føle skam eller ubehag for at du benytter et nikotinlegemiddel.

Hva skjer hvis jeg røyker mens jeg bruker et plaster?

Røyksug er en sterk kraft, og selv de som bruker nikotinplaster kan fortsatt føle trang til å ta en sigarett. Men hva skjer hvis du røyker mens du har på deg et plaster?

Effekten er selvfølgelig avhengig av hvor følsom du er for eller vant til høye doser nikotin, men det anbefales ikke å bruke nikotinplaster og fortsette å røyke som vanlig. Selv en som er vant til det og har vært tobakksbruker i lang tid kan rammes av nikotinforgiftning og føle seg virkelig dårlig.

Hva skjer hvis jeg får i meg for mye nikotin?

Da kan du blant annet oppleve:

  • Høy puls
  • Kvalme
  • Oppkast

Hvis du allerede har hjerte- og karsykdommer, bør du snakke med en lege, ettersom nikotinforgiftning da kan være spesielt farlig. Den generelle tanken med nikotinplaster er jo tross alt å hjelpe deg med å bli kvitt avhengigheten din til slutt. Ikke bare erstatte en nikotinkilde med en annen. Bruk plasteret som anvist, så har du større sjanse for å nå dine mål og starte ditt røyk- og nikotinfrie liv.

Trenger du inspirasjon for å komme i gang? Les mer om fordeler med å slutte å røyke.