Uppdaterad: juni 7, 2023

Slutt å røyke

Har du bestemt deg for å slutte å røyke? Er det på tide å stumpe røyken for godt? Så bra! Da har du tatt det første skrittet på en reise som faktisk kan redde livet ditt.

Å slutte å røyke er den beste gaven du kan gi deg selv og dine nære. Du gjør en innsats for helsen din og reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. I begynnelsen kan det nesten føles umulig, og det er sant at det kan være vanskelig å bli røykfri, men på den annen side er belønningen enorm. Bedre helse, høyere livskvalitet og mer energi er bare noen av effektene av å droppe sigarettene.


 

Slik tar du kontroll – 9 tips for røykeslutt som faktisk fungerer


1. Sett en dato for når du skal slutte

Det er en fordel å sette datoen litt frem i tid. 📆 I løpet av tiden frem til dagen du har bestemt:

  • Prøv å kjenne etter hvorfor du ønsker å røyke. Noter hvordan du følte deg og hvorfor du ønsket å røyke.
  • Prøv også å kjenne etter hvorfor du vil slutte å røyke.

Dette vil hjelpe deg når du faktisk har sluttet. Det blir lettere for deg å la vær eller ta kontroll over de situasjonene som trigger røyksuget.

2. Velg din metode for å slutte å røyke

Det kan være svært vanskelig å bare kvitte seg med sigarettene. Røyking er en avhengighet og hjernen oppfatter et behov som ikke blir tilfredsstilt. Uten det vil du oppleve en viss abstinens. Kanskje du har en venn eller slektning som kan være din «støtte» og som du kan ringe når ting føles vanskelig.

Snakk med legen din om ulike metoder som kan være til hjelp. Det kan være røykestopp-apper, rådgivning, medisiner eller for eksempel hypnose. Det finnes også CBT-kurs rettet mot røykere, og atferdsterapi er en måte å få hjelp til å lage effektive strategier for å slutte å røyke. I noen tilfeller kan bare et par ganger være nok. Du må finne den metoden som du føler kan støtte og hjelpe deg den dagen du faktisk bestemmer deg for å slutte å røyke.

3. Bruk hjelpemidler for å slutte å røyke

Når du slutter å røyke, kan abstinens gi deg hodepine, påvirke humøret og redusere energien. Suget etter «bare et trekk til» kan være veldig sterkt. Da kan nikotinerstatning dempe abstinensen. Det finnes flere ulike nikotinlegemidler å velge mellom, for eksempel nikotinspray og nikotinposer. Studier viser at nikotinerstatning øker sjansene for å lykkes.

4. Slutt å røyke sammen

Fortell familie, venner og kollegaer at du skal prøve å slutte å røyke. Dermed kan du få støtte og oppmuntring fra omgivelsene dine, spesielt når du følger deg fristet til å røyke. 👨🏾‍🤝‍👨🏻👩🏾‍🤝‍👩🏼

5. Unngå faktorer som trigger

Alkohol kan gjøre det vanskeligere for deg å holde fast ved målet ditt om å slutte å røyke. Et godt råd er å unngå eller begrense alkoholen den første tiden. Andre triggere kan være sigaretten du vanligvis tar sammen med kaffekoppen. Et råd kan være å bytte til te i noen uker.

Pleier du å røyke etter maten, så finne på noe annet som kan distrahere deg.

  • Puss tennene
  • Gå en tur
  • Chat med en venn
  • Tygg på noe

6. Gjør rent

Rydd bort alt som minner deg om røyking. Vask alle klærne dine, du vil ikke se eller lukte noe som minner deg om røyking.

7. Få opp pulsen

En måte å redusere røyksuget på er å holde seg aktiv.

  • Sett på deg joggeskoene.
  • Gå ut med hunden.
  • Luk ugress i hagen.
  • Prøv noe nytt. Yoga kanskje? 🤸‍♀️

Det hjelper! Et pluss i boka er de kaloriene du forbrenner. Det motvirker også risikoen for å gå opp i vekt når du slutter å røyke.

8. Drikk vann

Drikk mye vann!💧

  • Det er for det første noe å gjøre.
  • Det kan lindre hosten.
  • Det forhindrer kanskje at du småspiser.
  • I tillegg kan mye vann sammen med fiberrik kost hjelpe til med å holde magen i gang.

9. Prøv igjen

Ikke bli skremt hvis du får et tilbakefall. Prøv igjen. Det er mange som opplever flere tilbakefall før de når sitt røykfrie sluttmål. Husk å være fornøyd med de sigarettene du ikke røyket denne gangen. Hvert forsøk er positivt for helsen din!

Tenk på hva som førte til tilbakefallet, situasjonen og følelsene dine. Bruk denne innsikten som en mulighet til å styrke beslutningen din om å slutte å røyke.

Sett deretter en ny sluttdato for når du skal slutte å røyke, helst innen en måned.

Graviditet og amming

Hvis du er gravid, bør du unngå tobakk og nikotin fullstendig. Barnet i magen påvirkes svært negativt av mors tobakksbruk. Barnet risikerer blant annet å få lavere fødselsvekt, misdannelser, fødselskomplikasjoner og også økt risiko for plutselig spedbarnsdød etter fødselen.

Også når man ammer barnet sitt bør man avstå fra tobakk og nikotinprodukter. Nikotinen absorberes raskt av melken og sendes videre til spedbarnet. Som et resultat kan det påvirke barnet ditt.

Rådfør deg med lege, farmasøyt eller helsesykepleier ved bruk av nikotin i forbindelse med graviditet eller amming.

Hvordan hjelper jeg partneren min å slutte?

Bor du sammen med en som røyker? Som nær pårørende kan du utsettes for passiv røyking, noe som kan ha stor negativ innvirkning på deg. Hvis partneren din prøver å slutte å røyke, er det endel ting du kan gjøre for å gjøre det lettere for ham eller henne:

  • Vær støttende uten å være formanende. Legg vekt på at du ønsker at dere skal ha et langt liv sammen og vis til praktiske fordeler ved at din kjære slutter, for eksempel en oversikt over hvor mye penger dere kan spare ved å slutte.
  • Hjelp partneren med å finne nikotinerstatningsmidler som passer. Du kan også hjelpe til ved å sørge for at han eller hun alltid har slike tilgjengelig.
  • Tilby partneren din å delta i aktiviteter og andre ting som tar tankene bort fra røykingen.